Skip to content

Átállás az ISO 22000:2018 szabványra

Élelmiszer-biztonsági irányítás

Kezdje el az áttérést az ISO 22000:2005-ről az ISO 22000:2018-ra. Minden lépésüket támogatjuk.

Az ISO 22000 szabvány 2018-as verzióját várhatóan 2018 júniusában publikálják. Ezzel a kiadással az ISO 22000:2005 szabványt visszavonják. Az ISO 22000:2005 szabvány szerint tanúsított cégeknek át kell térniük az ISO 22000:2018-ra a kiadást követő 3 éven belül 2021. június 29-ig bezárólag az IAF 2018-15 döntése szerint.

Az ISO 22000 még FDIS állapotban van (Final Draft International Standard – végleges nemzetközi szabványtervezet) jóváhagyás és publikálás előtt. Várhatóan néhány apróbb javítás után az FDIS megjelenik júniusban. Ezért már elkezdheti a felkészülést.

Az ISO 22000 célja az élelmiszer-biztonsági irányítás globális szinten történő összehangolása. A szabvány hozzájárul ahhoz, hogy biztosítsuk a teljes élelmiszerláncban az élelmiszer-biztonságot a farmtól az asztalig. A szabvány nem tartalmaz konkrét kritériumokat az élelmiszer-biztonsági teljesítményre (Food Safety Performance) és nem írja elő az irányítási rendszer kialakításának módját.

Fő változások az ISO 22000:2018-ban  

Az ISO 22000: 2018 az ISO magas szintű struktúráját (HLS - High Level Structure) alkalmazza, amely egységes minden ISO szabványnál. Mivel ugyanazt a szerkezetet követi, mint az egyéb széles körben alkalmazott ISO szabványok, például az ISO 9001 és az ISO 14001 szabvány, könnyebben integrálható más irányítási rendszerekkel.

Az ISO 22000:2005-t ismerő felhasználók látni fogják, hogy az ISO 22000:2005 szabvány követelményeinek nagy része az ISO 22000:2018 szabványban is megmarad. Van azonban néhány új és átdolgozott követelmény. A változások némelyike az új struktúra miatt van, de vannak olyanok is, melyek speciálisan az élelmiszer-biztonsági irányításra vonatkoznak. 

Átállást támogató csomagok

A DNV GL segítheti Önt a felkészülésben az előkészületektől az új szabványba való áttérésig. Az ISO 22000-re három átállást segítő csomagot készítünk, amelyek támogathatják Önt a zökkenőmentes átállásban. Ezek különféle anyagokat tartalmaznak az alapvető tudatosítástól és önértékeléstő kezdve az átállási auditokig - az igényektől függően. A csomagok hamarosan elérhetővé válnak. Kezdje el az átállási folyamatát

Javasoljuk, hogy a lehető leghamarabb kezdje el az átállásra való felkészülést, és megfelelően tervezze meg a szükséges változtatásokat az irányítási rendszerében.

Az átmenet javasolt lépései:

  • Ismerje meg az ISO 22000: 2018 tartalmát és követelményeit. A szabvány megvásárolható az ISO-től és esetleg a nemzeti szabványszolgáltatótól. Ha Ön az ISO 22000: 2005 jelenlegi felhasználója, akkor a követelmények változásaira kell összpontosítania. 
  • Győződjön meg arról, hogy a szervezet érintett személyzete képzett és megértette a követelményeket és a legfontosabb változtatásokat.
  • Azonosítsa az új követelményeknek való megfelelés hiányosságait, és hozzon létre intzkedési tervek. Végezze el a tevékenységeket, és frissítse az irányítási rendszert az új követelményeknek való megfelelés érdekében.
  • Evaluate the effectiveness of implementation through internal audits and define further actions where needed.

Auditoraink felkészültek, és átfogó képet kaptak a változásokról és arról, mi szükséges az ISO 22000: 2005-ről az ISO 22000: 2018-ra történő áttérésre. A migráció minden fázisában támogathatjuk Önt, így elkezdheti a felkészülést, mérje fel a készenléti szintjét és így hatékonyan befejezni majd az átállást.

Hogyan támogathatja a DNV GL az átállás megvalósítását?

A fent említett csomagokhoz különböző szolgáltatások kapcolódnak az átmenet folyamatának támogatására, és tartalmazhatnak: 
  • Szemináriumok, webinarok, e-learning, önértékelési ellenőrző listák stb., melyekkel általánosságban megismerkednek a szabvánnyal, és alapvető betekintést nyerhetnek a kulcsfontosságú változásokról az ISO 22000: 2005 szabványhoz képest, további ismeretek szerezhetnek az átállási folyamaról stb.
  • Oktató által tartott tréningek, melyek lehetnek kihelyezettek vagy nyilvános képzések. A kurzusok célja, hogy részletesen megismerhessék a szabvány tartalmát és a változásokat, valamint az átmenethez szükséges lépéseket. Ezek moduláris tanfolyamok, ahol a részletesség szintjét az Ön igényeinek megfelelően alakíthatja. 
  • Eltérések felmérése (workshopok), ahol értékeljük az irányítási rendszert az új szabvány követelményeii alapján és azonosítjuk azokat a hiányosságokat, amelyekkel foglalkozni kell. Ez hasznos információkkal szolgál a migrációs folyamathoz az új szabványnak való megfelelés érdekében. Az ilyen értékelés részletességét az Ön igényeihez igazíthatja.
  • Áttérési auditok és benchmarking eszközök.

Kezdje el az átállást 

Javasoljuk, hogy a lehető legrövidebb időn belül kezdje meg az átállásra való felkészülést, és gondosan tervezze meg, milyen szükséges változásokat kell bevezetnie a rendszerébe.

Javasolt lépések az áttéréshez:

  • Ismerje meg az ISO 22000: 2018 tartalmát és követelményeit. A szabvány az ISO-tól és a nemzeti szabványszolgáltatótól (MSZT) beszerezhető. Ha Ön az ISO 22000: 2005 jelenlegi felhasználója, akkor a követelmények módosítására kell összpontosítania.
  • Győződjön meg róla, hogy a szervezetben lévő megfelelő személyzet képzett és megérti a követelményeket és a legfontosabb változásokat. 
  • Határozza meg az új követelmények teljesítéséhez szükséges hiányosságokat, és készítsen végrehajtási tervet. Végezze el az akciókat és frissítse kezelési rendszerét, hogy megfeleljen az új követelményeknek
  • Értékelje a végrehajtás hatékonyságát a belső auditok sorá, és szükség esetén határozzon meg további lépéseket.

Auditoraink felkészültek és teljes körű áttekintést kaptak a változásokról és az új ISO 22000: 2018-re tröténő átállásról. Támogathatjuk Önt a migráció minden fázisában, hogy elkezdhesse előkészíteni, értékelje a készenléti szintet és hatékonyan fejezze be ezt a migrációt.

Hogyan támogathatja a DNV GL az átállásban?

A fenti csomagok különböző szolgáltatásokat tartalmaznak az átállás folyamatának támogatására, és tartalmazhatnak: 

  • Szemináriumok,  e-learning, önértékelési ellenőrző listák stb., Ahol általában megismerkednek a szabványokkal, és az ISO 22000: 2005 kiadás legfontosabb változásaival. 
  • "Tantermi" képzések, melyek lehetnek nyilvánosak vagy kihelyezettek.Ezeknek a kurzusoknak a célja az, hogy részletes betekintést nyújtson a változások tartalmába, valamint az áttéréshez szükséges lépésekbe. Ezek moduláris tanfolyamok, ahol a részletesség szintje az Ön igényeihez igazítható. 
  • Eltérés elemzések (workshopok)
  • Áttállási auditok és benchmarking eszközök.