Átállás az ISO 22301:2019 kiadásra.

Üzletmenet-folytonosság irányítási rendszer

Már készül az ISO 22301 2019 új kiadásra való átállásra? Támogathatjuk Önt az átállás minden lépésében.

Touchscreen with digital symbols

Kapcsolat:

Segítségre van szüksége az átállásban?

Igen

Az ISO 22301-et először 2012-ben adták ki. Ez volt az egyik első ISO-szabvány, amely akkor új magas szintű struktúrát (HLS) alkalmazta. Meghatározza a robusztusabb és ellenállóbb vállalkozások felépítésére vonatkozó követelményeket és bevált gyakorlatokat, lehetővé téve számukra az üzletmenet kiesésével járó események kezelését. A szabvány követelményeinek megfelelő szervezetek hatékonyabban reagálnak a váratlan eseményekre és gyorsabban helyreállíthatók, és így képesek csökkenteni az emberekre, a termékekre és a szervezet gyakorolt ​​negatív hatásokat. 

Az ISO 22301 felülvizsgált kiadása

Az ISO 22301:2019 felülvizsgált kiadása 2019. október 31-én jelent meg. Ezt az ISO / TC 292 Biztonsági és Ellenálló-képességi Műszaki Bizottság készítette el, amelynek több mint 60 nemzeti szabványügyi testület a tagja. A felülvizsgálat célja az üzletmenet-folytonosság világában zajló folyamatos változások és fejlemények tükrözése, nagyobb értéket teremtve a szabvány végrehajtóinak.

Összességében a változások kismértékűnek tekinthetők. Nincs új alapvető követelmény. A változás három fő területe a következő: 

 • A szabvány felépítését módosították, elősegítve az olvashatóságot és végrehajthatóságot, azáltal, hogy pontosították mely követelmények kötelezőek.
 • Az üzletmenet-folytonossághoz kapcsolódó nyelvezetet és terminológiát egyszerűsítették és módosították, hogy javítsák az egyértelműséget és a következetességet, és jobban tükrözzék a mai gondolkodást az üzletmenet-folytonosság világában.
 • A magas szintű struktúra (HLS) használatát tovább korszerűsítették, hogy összhangban legyen és kompatibilis legyen az összes többi ISO irányítási rendszerrel. Az átállások valószínűleg egyszerűen végrehajthatóak, összehasonlítva más korábbi átállásokkal, mint például az ISO 9001-rel.
 •   
Töltse le prezentációnkat a változásokat érintő további információkért.

Átállások idejének tervezése

 • Az átállási időszak 2019. október 31-től (ez az átállási időszak kezdő dátuma) számított 3 év.   
 • Valamennyi akkreditált ISO 22301:2012 tanúsítvány érvényessége 2022. október 31 után felfüggesztésre kerül. (ez az átállási időszak záró dátuma)  
 • A tanúsító testületeknek 18 hónappal a kezdő dátumtól, azaz 2021. április 30-tól be kell szüntetniük a régi ISO 22301: 2012 szabvány szerinti első tanúsítást és újbóli tanúsítási auditokat.
 •  

Hogyan készüljünk fel az új verzió bevezetésére?  

Javasoljuk, hogy a lehető legkorábban kezdje el az átmenetre való felkészülést, és tervezze meg megfelelően a szükséges változtatások beépítését az irányítási rendszerébe.

Az átállás javasolt lépései: 

 • Ismerje meg az új szabvány tartalmát és követelményeit. Ha Ön a 2012-es szabvány jelenlegi felhasználója, akkor a módosított szabvány által előidézett változásokra kell összpontosítania.
 • Gondoskodjon arról, hogy a szervezet érintett alkalmazottai képzettek legyenek, és megértsék a követelményeket és a legfontosabb változásokat.
 • Határozza meg azokat a hiányosságokat, amelyeket orvosolni kell az új követelmények teljesítéséhez, és készítsen intézkedési tervet.
 • Hajtsa végre az intézkedési tervben meghatározott műveleteket és frissítse az irányítási rendszerét az új követelményeknek való megfelelés érdekében.
 • .  

Miben lehetünk a segítségére?  

Függetlenül attól, hogy már jelenleg is használja a ISO 22301-et, vagy még csak most ismerkedik az üzletmenet-folytonossággal, a DNV támogathatja Önt az üzletmenet-folytonossági kérdésekben és az átállásban a következők által: 

 • Önálló tananyag, beleértve a webinárokat, e-tananyagokat, útmutatókat, önértékelési ellenőrző listákat és tantermi képzéseket, amelyek az Ön igényeihez igazodnak.
 • A jelenlegi készenléti állapotának elemzése
 • Átállási auditok és benchmarking eszközök
 •  

Kezdje el az átállásra való felkészülést, és lépjen kapcsolatba velünk. Támogathatjuk Önt minden lépésben.  

Olvasson többet az ISO 22301 -ről és annak jellemzőiről és előnyeiről itt.

Kapcsolat:

Segítségre van szüksége az átállásban?

Igen

KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOK AMELYEK ÉRDEKESEK LEHETNEK: