Átállás az új ISO 50001:2018 szabványra

Energia menedzsment

Kezdje el a felkészülést az ISO 50001:2011 -ről az ISO 50001:2018 -ra történő áttérésre. Az áttérés valamennyi lépésében támogathatjuk.

DNV GL New ISO 50001:2018

Kapcsolat:

Need help on the transition?

Contact us

Az ISO 50001 2018-as verziója 2018. augusztus 21-én került kiadásra. Ezzel a kiadással az ISO 50001: 2011 visszavonásra kerül. Az áttérés határidejét a Nemzetközi Akkreditációs Fórum (IAF) megerősítette, ez  a közzététel időpontjától számított három év. Annak érdekében, hogy a tanúsítvány érvényessége ezen határidő után érvényben legyen, a vállalatoknak biztosítaniuk kell, hogy tanúsítványuk áttérjen a 3 éves időszak alatt. A tanúsító szervek, mint például a DNV GL, kötelesek beszüntetni a régi ISO 50001: 2011 szerinti tanúsítást a közzététel után 18 hónappal. Ez azt jelenti, hogy a tanúsított vállalatoknak ennek megfelelően kell tervezniük áttérésüket. 

A zökkenőmentes folyamat biztosítása érdekében javasoljuk az átállás előkészületeinek mielőbbi megkezdését.

Az ISO 50001 követelményeket támaszt a szisztematikus, adat-vezérelt és tényeken alapuló folyamatokkal szemben, amelyek az energiahatékonyság folyamatos javítására összpontosítanak. A szabvány kulcsfontosságú célja határozottan az energiahatékonyság és az energiairányítási rendszer folyamatos javítása.

Az ISO 50001:2018  legfontosabb változásai

Az ISO munkacsoport (TC242) tervezési előírásai szerint a felülvizsgálat fő célkitűzései és hatóköre a következők voltak:

 1. Az ISO magas szintű struktúrájának (HLS) alkalmazása, amely valamennyi szabványnál általánosan alkalmazandó,biztosítva a kompatibilitást más ISO irányítási rendszer szabványokkal
 2. Biztosítani, hogy a 2011-es kiadás alap koncepciója fennmaradjon, úgymint: 
 • az energiahatékonyság folyamatos javítása; 
 • az egész szabványban összpontosítson az energiahatékonyság, az energiafogyasztás és az energiafelhasználás javítására; 
 • tartalmazza az energiahatékonysággal kapcsolatos szükséges energiaspecifikus témákat, mint például az energiaadatokat, a monitoringot, a mérést, az elemzést és az értékelést.

Mivel az ISO 50001: 2018 a HLS-t alkalmazza, ugyanazt a struktúrákat követi, mint a többi széles körben alkalmazott ISO-szabvány, mint például az ISO 9001 és az ISO 14001. Ez egyszerűsíti az integrációt más irányítási rendszerekkel.

Az ISO 50001: 2011 szabványt ismerő felhasználók felismerhetik, hogy az ISO 50001: 2011 követelményeinek többsége az ISO 50001: 2018 szabványban folytatódik. Ez különösen igaz az energia-specifikusabb elemekre és követelményekre, ami nem meglepő a felülvizsgálat céljának ismeretében. Van néhány új és módosított követelmény, amelyek többsége a HLS által indukált változásoknak köszönhető. Vannak azonban más energiaspecifikus változások is, főként a 2011-es kiadás használatából származó tapasztalatokon alapuló követelmények tisztázásának elősegítése érdekében. További információ a változásokról itt olvasható.

Válassza ki az Ön igényeinek megfelelő áttérési csomagot

 A csomagok alkalmazásával a vállalatok elkezdhetik a felkészülést, felmérhetik készenléti szintjüket, és hatékonyan befejezhetik az átmenet jóval a határidő előtt. A csomagok lefedik az áttérés felé vezető út előkészítési, fejlesztési és végrehajtási fázisait.

Kapcsolat:

Need help on the transition?

Contact us

Get started on your transition process

We recommend to start preparing for the transition as early as possible and plan properly to incorporate needed changes into your management system. 

Recommended steps for the transition:

 • Get to know the content and requirements of ISO 50001:2018. The standard is available for purchase from ISO and from your national standards provider. If you are a current user of ISO 50001:2011 you should focus on the changes in requirements. 
 • Ensure that relevant personnel in your organization is trained and understand the requirements and key changes.
 • Identify gaps which need to be addressed to meet the new requirements and establish an implementation plan. Implement actions and update your management system to meet the new requirements.
 • Evaluate the effectiveness of implementation through internal audits and define further actions where needed.

Our auditors are prepared and have overview of the changes and what is required to transition from ISO 50001:2011 to ISO 50001:2018. We can support you in all phases of the transition, so that you can start preparing, assess your level of readiness and efficiently complete that transition.

How can DNV GL support your implementation?

Various services to support your transition process can be provided, and can include: 

 • Seminars, webinars, e-learning, self-assessment checklists etc. where you typically learn about the standard and where you get a basic overview of the content and key changes compared with ISO 50001:2011, the transition process etc.
 • Tutored training courses, in-company or public. The objective of these courses is to provide detailed insight into the content and changes and about the required steps for transition. These are modular courses where the level of detail can be tailored to your needs.
 • Gap assessment (workshops) where we assess your management system against the requirements of the new standard and identify the gaps that need to be addressed. This will provide useful input to your process to comply with the new standard. The level of detail of such assessment can be tailored to your needs.
 • Transition audits