DNVGL.com

Vízgazdálkodás

Az édesvíz egy korlátozottan rendelkezésre álló erőforrás, amely az Ön vállalata számára is létfontosságú. A hatékony vízgazdálkodás hozzájárul az Önök fenntartható üzleti teljesítményéhez. A kiindulópont az, hogy ismerjék a vízlábnyomukat.

Water footprinting services by DNV GL

A vízlábnyom azt a vízmennyiséget jelenti, amelyet az emberi tevékenységek során elhasználnak vagy beszennyeznek. A mai globális gazdaságban a vízlábnyomokat a kereskedelemben kapható termékekkel együtt exportálják és importálják. Ezért a vízfelhasználás és a vízhiány egyszerre helyi és globális kérdés. Egy olyan termék, amelyet Észak-Amerikában fogyasztanak el, talán Dél-Afrika vízfogyasztására és vízhiányára lesz hatással. A vállalatoknak, amelyek egyszerre tagjai a helyi és a globális társadalomnak, felelősséget kell vállalniuk mindenfajta kapcsolatért, melynek keretében a vízfogyasztásukkal gazdálkodnak

Mit jelent a vízgazdálkodás?

Egy vállalat vízlábnyoma annak az édesvíznek a teljes mennyisége, amelyet a vállalat üzemeltetéséhez és támogatásához felhasználnak. A vízlábnyom egyszerre közvetett és közvetlen. A közvetlen vízfelhasználás az a vízmennyiség, amelyet egy termék vagy szolgáltatás gyártásához illetve előállításához használnak fel, míg a közvetett vízmennyiséget az ellátási láncban vagy egy termék felhasználásakor fogyasztják el. Egy vállalat teljes vízlábnyomát a beszállítói fényében kell látni. Az Önök vállalatának a vízlábnyoma abból vízből tevődik össze, amelyet Önök és a beszállítóik felhasználnak a végtermékek előállításához. A leghatékonyabb módja a vízlábnyomuk csökkentésének az, hogy együttműködnek a partnereikkel az ellátási láncban.

Miért jó a vízlábnyommal való gazdálkodás?

Vízre mindenfajta termeléshez szükség van, az élelmiszerektől kezdve az elektronikáig, és mindennapi életünk során mindannyiunk számára létfontosságú, hogy vízhez jussunk. A jelenlegi vízgazdálkodási gyakorlat mellett 2030-ra csak a szükségletek 60 százalékát fogjuk tudni kielégíteni.

Azzal, hogy felmérik termékeik és cégük a vízlábnyomát, világos célkitűzéseket állítanak fel annak mérséklésére és különös figyelmet fordítanak azokra a területekre, ahol a vízszűke és a szennyezés problémája a legkritikusabb, illetve gondoskodhatnak arról, hogy ez a létfontosságú erőforrás most és a jövőben is rendelkezésre álljon. A vízlábnyomuk proaktív csökkentésével a vizet versenyelőnnyé változtathatják.

Így tudunk segíteni

A vízgazdálkodási szolgáltatások terén iparági vezetők vagyunk, és Önöknek is segíthetünk navigálni az ismeretlen vizeken. A DNV GL a következőkkel támogathatja az Önök szervezetét:

  • Vízkockázati felmérés: A vállalat működésének, a földrajzi helyeknek, a szűkösségi szintnek, stb. az elemzése. A vízkockázat felmérésének célja annak a feltárása és kiértékelése, hogy milyen mértékű illetve mennyire lényeges a környezetterhelése annak a vízfelhasználásnak, amely egy termék előállítása során vagy ahhoz kapcsolódóan felmerül.
  • Az ellátási lánc vízkockázatának felmérése: Segíti annak a meghatározását, hogy közvetlen működésük során és az ellátási láncban milyen területekre érdemes koncentrálni. Ez magában foglalhatja adatok elemzését a vízhiányról, a szárazságról, a csapadékról, illetve a vízfelhasználás becslését különböző régiókban.
  • A vízlábnyommal kapcsolatos adattár felülvizsgálata: A vízfogyasztási adatokkal kapcsolatos módszerek, feltételezés és értelmezés független felülvizsgálata, a meglévő és a jövőben bevezetendő vízlábnyom-szabványok és útmutatások alapján, eljárás vagy szervezet szerint.
  • A termékeik vízlábnyom szerinti ellenőrzése: Egy meghatározott termék vagy termékkategória vízfogyasztásának külső ellenőrzése, a meglévő szabványok és kezdeményezések alapján. 
  • Egy szervezet vagy létesítmény vízlábnyomának ellenőrzése - A vízfogyasztás külső ellenőrzése egy szervezeten vagy létesítményen belül, a meglévő szabványok és kezdeményezések alapján. 
  • Képzési tanfolyamok - Képzési tanfolyamok széles skálája, amelyek minden szükségletüket kielégítik a vízlábnyom terén: A tudatosságtól a kompetenciaépítésig és alkalmazottaik minősítéséig

Miben segíthetünk?

Kapcsolat