Skip to content

Risk Based Certification

A tanúsítás következő szintre emelése lehetőséget biztosít, hogy demonstrálja a választott szabvány szerinti megfelelőséget, miközben az idő előrehaladtával építjük fenntartható üzleti teljesítményét.

A szervezeteket már nem csak az alpján mérik, hogy mi történik a falaikon belül. Az érintettek (érdekelt felek) arra számítanak, hogy a működésük valamennyi hatását kezelni tudják- a társadalmi, gazdasági és környezeti hatásokat egyaránt. A szervezeteknek állandóan kockázatokkal kell szemben nézniük és kezelniük kell ezeket. De egy bonyolultabb üzleti környezet szélesebb körben támaszt  igényeket. A Risk Based Certification (Kockázatalapú tanúsítás) módszertanát alkalmazó tanúsító auditok növelik azon képességét, hogy a meglévő irányítási rendszerét használva segítsen eligazodni az egyre összetettebb kockázati környezetben.

Egy jól működő ISO 9001 szabvány szerint tanúsított minőségirányítási rendszer nagyszerű kezdet a fenntartható üzleti teljesítmény építése irányában. Ez segíthet például a pontos szállítások, a zero meghibásodás, vagy a hulladék csökkentés biztosításában. A foglalkozás-egészségügyi és munkabiztonság irányítási rendszer biztosítja a munkavállalók biztonságát, csökkentheti a betegszabadságok és balesetek számát. 

A Risk Based CertificationTM* segíthet elindulni ezen az úton azáltal, hogy szélesebb körben támogatja azon legfontosabb kockázatok azonosításában, amelyek hatással lehetnek üzleti céljaira.  Ezáltal az auditokon azokra  a dolgokra tudunk összpontosítani, amelyek az Ön számára a legfontosabbak, valamint arra, hogy milyen jól támogatja az irányítási rendszere ezen kockázatok hatékony kezelésében.  

Hozzon ki többet a tanúsításból 

A Risk Based Certification továbbra is követi a PDCA (tervez-végrehajt-ellenőríz,beavatkozik) ciklust. De a fenntartható üzleti teljesítmény építése megköveteli, hogy szélesebb körben, a szervezeten belül és kívül egyaránt figyelembe vegye az összes lehetséges kockázatot, amelyek hatással lehetnek az üzleti célok elérésére, és ezeket beépítve az auditokba, minél több információt nyerjen az irányítási rendszer teljesítményéről. 

Az első lépés a szervezetének és környezetének MEGÉRTÉSE. Ebbe beletartoznak az Önök hosszú távú üzleti céljai, a legfontosabb érdekelt felek,  belső és külső egyaránt, amelyek igényeket támasztanak az Önök irányítási rendszerével szemben, és azok a leg kritikusabb kockázatok, amelyek akadályozhatják az Önök hosszútávú céljainak elérését.  

melyek azok, amelyek kezelhetőek az irányítási rendszere segítségével. 

Ezek alapján, a nyitó értekezleten  Ön és az auditor most már könnyebben megvitathatják és PRIORIZÁLHATJÁK a legfontosabb kockázatokat, és dönthetnek, mire fókuszáljanak az audit során. A fókusz területeknek tükröznie kell a hosszú távú üzleti céljaikat, azáltal, hogy ami leginkább számít szervezetének és az üzleti céljaiknak arra öszpontosítunk. Önnel közösen 1-3 fókusz terület kerül MEGHATÁROZÁSRA az auditra. 

Az audit során ELLENŐRÍZZÜK, hogy az irányítási rendszere milyen jól támogatja a fókusz területeket. Ez egyidőben történik a választott szabványnak(oknak) történő megfelelelés ellenárzésével, mint például ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 vagy FSSC 22000.

A fókusz terület(ek) keretrendszerül szolgálnak az auditokhoz, lehetővé téve, hogy azt értékeljük, ami Önöknek a legfontosabb, miközben  auditáljuk az irányítási rendszerük megfelel-e az Önök által választott szabvány(ok) követelményeinek. Mindez nem jelent Önöknek többlet költséget vagy időt. A közvetlen kimenet az audit JELENTÉS, amely magában foglalja a megállapítások listáját, a fókusz terület teljesítményét és a vezetői összefoglalót, amely gyors betekintést nyújt azokról a területekről amelyek a legfontosabb az Ön számára, és felhasználható a vezetői csapat számra.

Az audit eredményei segíthetnek javítani az irányítási rendszerét. Segíteni fog a kockázat csökkentő intézkedések azonosításában a kihívások szélesebb körében – úgy mint napjaink működési kihívásaiban, továbbá a hosszabb távú célokban egyaránt, megteremtve ezzel az alapot a fenntartható üzleti teljesítményhez, és javítja azon képességét, hogy alkalmazkodni tudjon az érdekelt felek igényeihez.

Hogy vehetek részt benne?

A Risk Based Certification célja, hogy többet hozzon ki valamennyi auditból, és elkezdődhessen a fenntartható üzleti teljesítmény építése. 

  • Átfogóbb képet ad az Ön számára legkritikusabb kockázatokról, lehetővé téve, hogy az irányítási rendszere segítse csökkenteni azokat. 
  • A magasan képzett, tapasztalt auditort arra képezték ki, hogy az Ön számára legfontosabb dolgokra összpontosítson, párhuzamosan a választott szabvány(ok) megfelelőségének ellenőrzésével. 
  • Természetesen tanúsítványt.  
  • Az audit jelentés által betekintést, hogy mennyire jól támogatja irányítási rendszere a kiválasztott fókusz területeket. 
  • Tudást, amely segít javítani a rendszer azon képességét, hogy támogassa a hosszú távú üzleti célok elérésében, és így üzleti teljesítmény fenntarthatóságában. 
  • Elsőként megismerheti az irányítási rendszerekhez alkalmazott ISO magas szintű struktúra koncepcióját, mely várhatóan része lesz az ISO 9001:2015 új kidásának. 

*Risk Based Certification DNV GL AS regisztrált EU védjegye.

További információ

  Building Sustainable Business Performance?

Building Sustainable Business Performance?

A short guide on sustainability

  Risk Based Certification

Risk Based Certification

A sustainable management system

 

ISO 2015 évi kiadások

Legyen a partnerünk az új szabványra történő átállásban

Miben segíthetünk?

Kapcsolat