Skip to content

Tanúsítványok a blokkláncban

Megváltoztathatatlan, azonnali és biztonságos

Valamennyi tanúsítványunk egy magán blokkláncban került tárolásra, biztosítva ezáltal hogy a tanúsítvány érvényességéről azonnali visszaigazolást kaphasson.

Az emberek olyan vállalkozásokkal létesítenek üzleti kapcsolatot, amelyekben megbíznak. A bizalom a fontos vállalati értékek egyike. Hogyan bizonyítja az Önök vállalata, hogy működése fenntartható, valamint biztonságos és megbízható terméket és szolgáltatást szállít? 

A DNV GL már több mint 150 éve jelen van az üzleti bizalom építésében. A blokklánc technológia alkalmazásával a tanúsítási iparágban elsőként léptünk a digitális tanúsítás irányába lehetővé téve, hogy ügyfeleink még átláthatóbban mutathassák be a szabványok és szabályok iránti elkötelezettségüket és az azoknak történő megfelelést. 

A blokklánc technológia

A blokklánc technológia forradalmasítja az adatok tárolását és megosztását. Az adatok titkosításával és decentralizált tárolásával a blokklánc egy decentralizált adatbázist, mintegy “digitális főkönyvet” kínál. A hálózatba rendezett valamennyi számítógépnek jóvá kell hagynia az információ változását, jelentősen csökkentve egy központosított adatbázis sebezhetőségét és függőségét.

A DNV GL tanúsítványait egy magán blokkláncban tárolja, saját magának fenntartva az új tanúsítványok kiállításának és az információ változtatásának jogát, felhasználva mindeközben a technológia nyújtotta előnyöket, mint hitelesítés decentralizálás és titkosítás. Bár adatokat módosítani csak mi tudunk, mindenki más rendelkezik hozzáférési joggal, hogy ellenőrizhesse a tanúsítványok érvényességét.  

Hogyan működik

Amikor egy tanúsítvány kiállításra kerül adatait digitalizáljuk és egy digitális személyazonosságot rendelünk valamennyi tanúsítványhoz. Minden egyes tanúsítvány címkézett, nyomon követhető, és eredetije biztonságosan tárolódik a blokklánc egy számítógép hálózatán.

A tanúsítványok ezzel párhuzamosan saját vállalatirányítási rendszerünkben nyomon-követés alatt állnak. A két rendszer kombinációja megváltoztathatatlan, biztonságos és nagyon transzparens tranzakciót eredményez, megkönnyítve a csalások felismerését, hiszen a technológia felfed bármilyen lejárt vagy hamisított tanúsítványt.

A tanúsítvány érvényességének ellenőrzése

2017 szeptemberétől valamennyi új és ismételten kiadott tanúsítvány egy QR kódot kap, amely bármilyen QR kód olvasó alkalmazással rendelkező eszközzel beolvasható. A QR beolvasása után a rendszer lekéri az adatokat a blokkláncból és megjeleníti a tanúsítványra vonatkozó részleteket. Bárki, bármikor ellenőrizheti egy tanúsítvány adatait és meggyőződhet a tanúsítási terület valamint a tanúsítvány érvényességéről. A tanúsítvány érvényessége ellenőrizhető egy itt indított lekérdezéssel is.

További információ

  Hogyan ellenőrizze a tanúsítvány érvényességét?

Hogyan ellenőrizze a tanúsítvány érvényességét?

Tekintse meg rövid útmutatónkat

  Blokklánc videó

Blokklánc videó

Tekintse meg videónkat a blokkláncra való áttérésről