Skip to content

Energia menedzsment: Megjelent az ISO 50001:2018

A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) kiadta az ISO 50001: 2018-at, az energiairányításra vonatkozó felülvizsgált irányítási rendszer szabványt. A meglévő tanúsítványokra vonatkozó átállási időszak három év.

Ez azt jelenti, hogy 2021. augusztus 20-ig minden tanúsítvánnyal át kell térni az ISO 50001: 2018-ra, biztosítva az érvényesség folyamatosságát. Az átállási időszak után a 2011-es kiadás (MSZ EN ISO 50001:2012) érvényességi ideje megszűnik. A tanúsító testületek, mint például a DNV GL, kötelesek beszüntetni az régi ISO 50001: 2011 szerinti tanúsításokat 18 hónappal a közzététel időpontját követően.

Az ISO 50001: 2018-at felülvizsgálták, hogy kövessék az ISO irányítási rendszer szabványoknál alkalmazott közös keretrendszerét a magas szintű struktúrát (HLS). Ezáltal könnyebb az integráció más irányítási rendszer tanúsítványokkal, például az ISO 9001 és az ISO 14001 szabványokkal.

Nicola Privato, a DNV GL Business Assurance működési és műszaki szolgáltatásainak globális igazgatója megjegyezte :

“A világ energiafogyasztása egyre nő. A szervezeteknek fontos szerepet kell játszaniuk a jövőbeli fenntarthatóság elérésében a hatékony energia-gazdálkodás és a jobb energiahatékonyság révén. Az ISO 50001 megvalósítása átalakítja a szervezetek energiagazdálkodásának módját, és a legjobb gyakorlatok megközelítését kínálja a vállalatok számára az energiateljesítmény, a fenntarthatóság és az eredményesség folyamatos javítása érdekében. Míg jelenleg mintegy 25 000 vállalat rendelkezik tanúsítvánnyal, reméljük, a jövőben még több vállalat fogja alkalmazni ezt a szabványt.”

Változások az 50001:2018-ban

A felülvizsgálatnak két fő célja volt, egyrészről, hogy a szabványban megvalósuljon a magas szintű struktúra (HLS), másrészről az energiagazdálkodással kapcsolatos alapvető fogalmak megmaradjanak a 2011-es verzióból.

“Az ISO 50001 új kiadásával az összes nagy ISO irányítási rendszer szabvány követi a közös HLS rendszert, amely egyértelműen előnyös a felhasználók számára. A követelmények változásait a 2011-es kiadáshoz viszonyítva mérsékeltnek tekintjük. A változásokat elsősorban a HLS indukálja, de van néhány konkrét energiamenedzsment specifikus módosítás is. Azoknak akik már ismerik a HLS rendszert könnyen felismerhető azon intézkedéseknek a túlnyomó része, amelyek szükségesek az új követelményeknek való megfeleléshez, mondta Tor Gunnar Tollefsen, a DNV GL-Business Assurance irányítási rendszerek globális szolgáltatási igazgatója. 

A változtatások részletesebb áttekintéséhez kérjük, olvassa el Legfontosabb változások az ISO 50001:2018 -ben az ISO 50001:2011-es kiadáshoz képest.  

Tollefsen hozzátette, “Míg három év hosszúnak tűnhet, tudjuk, hogy az átmenet akkor zajlik zökkenőmentesen ha a vállalatok időben felkészülnek és jól megtervezik az átállást, elkerülve a kapkodást az átállási folyamatban. Azt javasoljuk, hogy már most kezdjék el a felkészülést kezdve az új kiadás megismerésével és az eltérések azonosításával. Munkatársaink készségesen támogatják Önt az átállásban.”

Hogyan fogjunk hozzá az ISO 50001: 2018-as átálláshoz?

A DNV GL egy akkreditált tanúsító szervezet az ISO 50001 tanúsítására, és segíthet meglévő és új ügyfeleinek az új felülvizsgált tanúsítvány megszerzésében. A következetes és strukturált megközelítés alkalmazása amennyire csak lehet megkönnyíti az átállás folyamatát. A DNV GL három csomagot fejlesztett ki, amelyek támogatják a vállalatokat az átmenet minden fázisában.

 A csomagok alkalmazásával a vállalatok elkezdhetik a felkészülést, felmérhetik készenléti szintjüket, és hatékonyan befejezhetik az átmenet jóval a határidő előtt. A csomagok lefedik az áttérés felé vezető út előkészítési, fejlesztési és végrehajtási fázisait.

További információ az ISO 50001: 2018-ről, a legfontosabb változtatásokról és az átmenetet támogató csomagokról bővebb információért keresse fel az ISO 50001 átállás webes felületünket.