Skip to content

BRC globális élelmiszer-biztonsági szabvány

A BRC (Brit Kiskereskedelmi Konzorcium) Globális Élelmiszer-biztonsági Szabványát azért dolgozták ki, hogy a garantálják a beszállítók szabálybetartását és a kiskereskedők számára is lehetővé tegyék az általuk árusított élelmiszerek biztonságának és minőségének szavatolását. Jelenleg a világ minden részén használják mindenféle vállalkozás (kiskereskedők és feldolgozók) keretrendszereként, amely segítséget nyújt a biztonságos élelmiszer termeléshez és a megbízható beszállítók kiválasztásához.

A BRC Globális Élelmiszer-biztonsági Szabványa az egyik leggyakrabban alkalmazott működési eszköz a beszállítók átvilágításához és jóváhagyásához. Segíti a vállalkozásokat a beszállítóik kiválasztásában és minősítésében. Így a rendszer csökkenti a ellátási lánc kezelésének általános költségeit és növeli a biztonságot a vevők, a beszállítók és a fogyasztók számára. Ez a szabvány, amelyet belépőjegynek tekintenek a kereskedelembe, arra is nagyszerű lehetőséget kínál, hogy a vállalat kinyilvánítsa elkötelezettségét az élelmiszer-biztonság, a minőség és a törvényesség iránt, és a folyamatos fejlesztés érdekében dolgozzon. 

A BRC Globális Élelmiszer-biztonsági Szabványa megfelel a Fogyasztói Áruk Fóruma által elindított Globális Élelmiszer-biztonsági Kezdeményezés kritériumainak, amelyet a CIES nevű vezető, élelmiszerekkel és fogyasztói cikkekkel foglalkozó ipari testület, a Globális CEO Fórum és a Globális Kereskedelmi Kezdeményezés (GCI), két globális kiskereskedelmi és termelési együttműködési platform egyesülése révén hoztak létre. 

Más szóval, a BRC Globális Élelmiszer-biztonsági Szabványát jelenleg elfogadja az élelmiszer-kiskereskedők és gyártók többsége, olyan referencia élelmiszer-biztonsági szabványokkal egyenértékű szabályozásként, mint az IFS, az SQF és az FSSC 22000. 

Mi ez a szabvány?  

Az Egyesült Királyságban a legnagyobb kiskereskedőket azért foglalkoztatja az élelmiszer-biztonság kérdése, mert ha valamilyen incidens történne, azért közvetlen felelősséget viselnek. A helyzet kézben tartása érdekében a kiskereskedők megkövetelik, hogy minden élelmiszer-beszállítót tanúsítsanak egy speciális szabvány szerint, amely igazolja, hogy megfelelnek a minőségi és biztonsági előírásoknak és a jogszabályi követelményeknek.   

1998-as első megjelenését követően a szabványt rendszeresen fejlesztették, az ellátási láncban érintett nemzetközi szereplők bevonásával. Ma már egy globális eszköz, amely a legfrissebb és naprakész élelmiszer-biztonsági szabványokon és módszertanokon alapszik. 

A szabványban szereplő követelmények kapcsolódnak a minőségirányítási rendszerhez és a HACCP rendszerhez, amelyet részletes előfeltétel-programok támasztanak alá, melyek részét képezik a GMP (Jó Gyártási Gyakorlat), a GLP (Jó Laboratóriumi Gyakorlat) és a GHP (Jó Higiéniai Gyakorlat) követelményrendszerek. 

Miért jó a tanúsítás a vállalkozásomnak?

A legtöbb brit és számos európai és globális kiskereskedő és márkatulajdonos, valamint élelmiszer-feldolgozó kizárólag olyan beszállítókkal hajlandó szerződni az ellátási láncában, amelyeket tanúsítottak a BRC Globális Élelmiszer-biztonsági Szabványa szerint.  A BRC Globális Élelmiszer-biztonsági Szabványa révén az Önök szervezete a következőket teheti meg:
  • Bizonyítani tudja az elkötelezettségét, ha pedig valamilyen élelmiszer-biztonsági incidens történik, jogilag is védheti magát a „kellő gondosság” fogalma alapján.*  
  • Felépíthet és működtethet egy olyan irányítási rendszert, melynek révén jobban eleget tud tenni az élelmiszer-minőség/biztonsági követelményeknek és a jogszabályoknak, különösen tekintettel azoknak az országoknak a jogszabályaira, ahol a készterméket fogyasztani fogják.
  • Eszközül szolgál az élelmiszer-biztonsági teljesítmény javítására, és képes lesz az élelmiszer-biztonsági teljesítmény hatékony figyelésére és mérésére.
  • Megkönnyíti a keletkező hulladék mennyiségének csökkentését, a termékek átalakítását és visszahívását.

Hogyan tudok felkészülni a tanúsításra?  

Azok a cégek, amelyek jól terveznek, gyakran előnyhöz jutnak és jobban fel tudnak készülni a tanúsításra. Fontos, hogy Ön és a cége is legyen pozitív, elkötelezett, és állapítson meg egyértelmű célértékeket a bevezetésre és az értékelésre. 

Ez a következőket foglalja magában:

  • Minőségbiztosítási rendszer létrehozása.
  • A jogszabályi követelmények azonosítása.
  • A konkrét élelmiszer-biztonsági veszélyek és a megfelelő ellenőrzési intézkedések azonosítása és dokumentálása (HACCP rendszer).
  • Az alkalmazandó Jó Gyártási Gyakorlat/Jó Higiéniai Gyakorlat azonosítása, beleértve a kártevőirtási programokat, a berendezéseket és az épület-karbantartási programot, a takarítás és a rendtartást, valamint minden konkrét szabvány előírásait.
  • Minden szükséges strukturális javítás végrehajtása.

Miért érdemes velünk partnerkapcsolatba lépni?  

A világ vezető tanúsító szervezete vagyunk. Segítünk a vállalkozásoknak abban, hogy biztosítsák szervezetük, termékeik, munkatársaik, létesítményeik és ellátási láncaik teljesítményét olyan eszközökkel, mint tanúsítási, ellenőrzési, felmérési és képzési szolgáltatások. 

Az élelmiszer- és italgyártó iparban  világszerte segítjük ügyfeleinket abban, hogy elérjék a kiválóságot az élelmiszer-biztonság és minőség, a környezetirányítás, az ellátási lánc-menedzsment és a termék-fenntarthatóság terén. Ügyfeleinkkel kötött partnerségben fenntartható üzleti teljesítményt építünk, és kivívjuk a részvényesek bizalmát. 

A DNV Csoport több mint 100 országban működik. 16.000 szakemberünk foglalkozik azzal, hogy segítse ügyfeleinket a világ biztonságosabbá, intelligensebbé és zöldebbé tételében. 

* Az a képesség, hogy bizonyítani tudjuk: minden ésszerű intézkedést megtettünk az incidens elkerülése érdekében.

More information

  BRCGS Global Standard for Food Safety

BRCGS Global Standard for Food Safety

Download our flyer

  Training

Training

Relevant insight in an active learning environment.

  Your added value

Your added value

Find out more on the digital customer experience.

  Global Food Safety Initiative

Global Food Safety Initiative

Visit the GFSI site