FSSC 22000 5. verzió – Élelmiszerbiztonsági rendszer tanúsítási rendszer

Az élelmiszer-biztonsági előírások betartásának biztosítása az ellátási lánc gyártási folyamatában.

Az FSSC 22000 egy élelmiszer-biztonsági tanúsítási rendszer, amely a meglévő, nemzetközileg elismert ISO 22000 szabványon alapul, és amelyet olyan műszaki szabványok egészítenek ki, mint az ISO TS 22002-1 az élelmiszergyártás és az ISO TS 22002-2 a csomagolásgyártás területén.

Kifejezetten az élelmiszer-, takarmány- és csomagolásgyártási ágazatra, valamint a tárolási és forgalmazási, vendéglátási és kiskereskedelmi/nagykereskedelmi ágazatokra irányul. Ezenkívül figyelembe veszi a Globális Élelmiszerbiztonsági Kezdeményezés (GFSI) követelményeit is. Míg az FSSC 22000 első kiadásai csak az élelmiszergyártókra vonatkoztak, az 5. verzió hatálya kiterjedt az ellátási lánc más szegmenseire is.

Hogyan javíthatja az FSSC 22000 a vállalkozását?

Az FSSC 22000 a következőket biztosítja:

  • Egy hatékony irányítási rendszer keretrendszer, amely teljes mértékben integrálva van a vállalat általános irányítási rendszerébe. Az 5. verzióval teljes mértékben összhangban van más szabványokkal is, például az ISO 9001 és az ISO 14001 szabványokkal (beleértve az ISO magas szintű struktúrájával való összehangolást is).
  • Egy robusztus veszélyelemzési és kockázatkezelési módszertan, amely a HACCP elveken alapul, és képes javítani az élelmiszer-biztonság hatékonyságát és eredményességét.
  • Az ISO 22000 8.2 követelményeinek megfelelő, az élelmiszergyártásra vonatkozó műszaki előírások, például az ISO TS 22002-1 alkalmazása az előfeltétel programok tekintetében, valamint az ellátási láncban részt vevő ügyfelek igényeinek kielégítése a kellő gondosság és a kapcsolódó kérdések tekintetében.

Hogyan készüljek fel az FSSC 22000 6. verziójú tanúsításra?

Az FSSC 22000-ben leírt folyamat a következő lépéseket tartalmazza:

  • Az előre látható élelmiszer-biztonsági kockázatok azonosítása, értékelése és ellenőrzése a fogyasztók közvetlen vagy közvetett károsodásának elkerülése érdekében.
  • A termékkel kapcsolatos biztonsági kérdésekről megfelelő információk közlése az élelmiszerláncban.
  • Az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer kidolgozásával, bevezetésével és frissítésével kapcsolatos információk közlése a szervezet egészében.
  • Az üzleti környezet (külső és belső kérdések) valamint az érdekelt felek igényeinek és elvárásainak szisztematikus meghatározása és figyelemmel kísérése.
  • A vezetés és a menedzsment elkötelezettségének fokozott hangsúlyozása.
    Kockázatkezelés a menedzsment rendszer tervezett eredményeinek elérését befolyásoló kockázatok meghatározása, mérlegelése és szükség esetén azok kezelése érdekében.
  • Az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer időszakos értékelése és szükség esetén frissítése.
  • Az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer kidolgozása, bevezetése és tanúsítása folyamatos folyamat, amelynek részeként független auditot végeznek.

Hogyan segíthet a DNV a tanúsítási folyamatban?

Akár már rendelkezik tanúsítvánnyal, akár új tanúsítványt szeretne szerezni, a DNV segíthet Önnek. Auditoraink hiányosság-elemzést végeznek, hogy megérthesse, mi a legjobb út a tanúsítás megszerzéséhez. Emellett képzéseket is tartunk az FSSC 22000 6. verziójáról, az ISO 22000:2018 szabványról és az ágazatspecifikus PRP-k releváns műszaki szabványairól.

More information

FSSC 22000 szórólap

FSSC 22000 szórólap

Élelmiszer-, takarmány- és csomagolóanyag-gyártók számára az élelmiszerbiztonság biztosítása.