Skip to content

MSC- Felügyeleti Lánc szabvány

A Tengergazdálkodási Tanács (MSC) Felügyeleti Lánc Szabványa szerinti tanúsítás révén bizonyítani tudja a vevőinek, hogy az Ön által termelt tengeri élelmiszerek egy MSC által tanúsított, fenntartható halgazdaságból származnak.

A tenger gyümölcsei a világ legfontosabb megújuló élelmiszerforrását jelentik. Az egészséges óceánok elengedhetetlenek ahhoz, hogy a tengeri ökoszisztémák jó állapotban maradjanak, emellett világszerte fontos szerepet játszanak az emberek megélhetésében és a gazdaságok működésében. Óceánjainkat minden eddiginél erősebb nyomás alatt tartják az emberi és környezeti eredetű hatások. Mivel a fogyasztók számára egyre fontosabb, hogy az elfogyasztott ételek milyen eredetűek, milyen környezetterhelést jelentenek és milyen tápértéket képviselnek, egyre hangsúlyosabbá válik a halászati szektorban a fenntarthatóság. 

Mit jelent az MSC Felügyeleti Lánc szabvány? 

Az MSC Felügyeleti Lánc Szabvány minden olyan piaci szereplőre vonatkozik (legyen szó egyedi szervezetekről vagy csoportokról), amely saját termékkel rendelkezik, vagy ahol tenger gyümölcsei termékeket átalakítanak vagy átcsomagolnak, így a nagykereskedőkre, a feldolgozókra, a kiskereskedőkre, a vendéglátókra és a forgalmazókra. Garantálja, hogy az MSC ökocímkét viselő termékek tanúsított fenntartható halgazdaságokból származnak. Az ellátási lánc minden egyes tagja, akinek a termék a tulajdonában van vagy átalakítja a terméket, tanúsítással kell, hogy rendelkezzen addig a pontig, amikor a termék bekerül a végső, fogyasztásra kész csomagolásába. 

Mik az előnyök?  

Mit jelent az MSC Felügyeleti Lánc szabvány szerinti tanúsítás ?: 

 • Bizonyítja a vevői számára, hogy a termékei fenntartható halgazdaságból származnak.
 • Kielégíti a fogyasztó igényeit arra, hogy tájékoztatást kapjon a termék beszerzési forrásairól.
 • Gondoskodik a fenntartható és biztonságos élelmiszer-láncról.
 • Felépíti a fogyasztók bizalmát. 
 • Az ökocímkével támogatja a terméke pozicionálását.
 • Kielégíti a kiskereskedelemnek azt az igényét, hogy igazolja: a termékeit fenntartható forrásból szerzi be.
 • Olyan vezető kiskereskedőkkel és kiskereskedelmi láncokkal kereskedhet, amelyek megkövetelik az MSC tanúsítást.

Az MSC ökocímke használata a tenger gyümölcsei termékeken kizárólag akkor engedélyezett, ha független fél által megerősített tanúsításuk van az MSC Felügyeleti Lánc Szabványnak való megfelelésről, és ha a vállalat aláírt egy logó licencszerződést a Nemzetközi Tengergazdálkodási Tanáccsal. 

Hogyan tudunk Önnek segíteni? 

Az DNV - Business Assurance egy olyan tanúsító testület, amely az akkreditációja alapján jogosult annak az értékelésére, hogy egy adott szervezet vagy csoport megfelel-e az MSC Felügyeleti Lánc Szabványnak, amiről tanúsítást is jogosult kiadni.  A felügyeleti lánc sértetlenségének kiértékeléséhez a megfelelő halak és haltermékek esetében, illetve annak a megállapításához, hogy ezek egy MSC alapján tanúsított halgazdaságból származnak, a DNV - Business Assurance megvizsgálja a folyamatokat, értékeli a kapcsolódó nyilvántartásokat és egyezteti a termék mennyiségét. 

Hogyan tudok felkészülni a tanúsításra? 

 • Lépjen kapcsolatba a DNV - Business Assurance-szel, ha szeretne további részleteket megtudni a tanúsítási programról.
 • A szervezeténél jelöljön ki egy olyan személyt, aki egyértelmű felelősséget visel azért, hogy haladás történjen ezen a területen.
 • Mindenképpen jelöljenek ki világos célt és pontosan határozzák meg, hogy mit kívánnak elérni a tanúsítási eljárással.
 • Döntsék el, mire akarnak tanúsítást, az Önök által beszerzett halakra illetve az ezekből a beszerzésekből származó konkrét termékekre/termékcsoportokra vonatkozóan. 
 • Biztosítsák az ellátási lánc érintett szereplőinek támogatását, és kérjenek tőlük információkat. A tanúsítási eljárásban dokumentációt fognak kérni az ellátási láncról annak a bizonyítására, hogy a termék egy MSC által tanúsított halgazdaságból származik.  

Mi az a Tengergazdálkodási Tanács (MSC)?  

A Tengergazdálkodási Tanács (MSC) egy független, globális, nonprofit szervezet. 1997-ben hozták létre az Unilever és a WWF összefogásával, az óceánok túlhalászásának megakadályozására. 1999-ben vált függetlenné. A szervezet küldetése az, hogy az ökocímke és halgazdasági tanúsítási program segítségével hozzájáruljon a világ óceánjainak egészségének megőrzéséhez a fenntartható halászati gyakorlatok elismerésével és díjazásával, annak a befolyásolásával, hogy az emberek vásárláskor hogyan választanak maguknak tengeri eredetű élelmiszereket, és a partnerekkel folytatott együttműködéssel a tengeri eredetű élelmiszerek piacának fenntartható alapra helyezésében.

More information

  MSC Chain of Custody Standard

MSC Chain of Custody Standard

Download our flyer.

  Training

Training

Relevant insight in an active learning environment.

  Your added value

Your added value

Find out more on the digital customer experience.

 

Marine Stewardship Council homepage

Certification and ecolabelling program for sustainable seafood

 

MSC’s supplier directory