A tanúsítási folyamat

Út a tanúsításhoz

Egy szabvány szerint való tanúsítás vagy regisztráció a sikeres értékelés kimenetele egy független harmadik (kívülálló) fél által, mint a DNV GL - Business Assurance.

Legyen szó egy irányítási rendszer, egy termék, vagy projekt tanúsításáról, biztosítja a vásárlókat az Ön megfelelőségéről a nemzeti illetve nemzetközi szabványokat illetően. De hol is kellene kezdenie az utazást a tanúsítás és a fenntarthatóbb üzleti teljesítmény felé? 

​A tanúsítási folyamat kevésben tér el a különböző szolgáltatásokat tekintve, mint például az irányítási rendszerek, termékek vagy klímaváltozási szolgáltatások tanúsítása. Hogy végig vezessük ezen az úton egy irányítási rendszer tanúsítását választottuk példának. Kérjük, látogassa meg termék tanúsítás vagy klímaváltozás oldalainkat amennyiben ezen speciális témákról szeretne információkat. 

Hogyan készüljek fel az akkreditált tanúsításra?

 • Miután kiválasztotta az Önnek megfelelő irányítási rendszert, vannak bizonyos lépések, melyeket meg kell tennie. A gyakorlat azt mutatja, hogy néhány egyszerű tipp, gyakran triviálisnak tetsző, felbecsülhetetlennek bizonyult a tanúsításhoz folyamodó cégeknek. Amint elindul, vegye figyelembe az alábbiakat:
 • Győződjön meg arról, hogy a megfelelő szemlélettel indítja a folyamatot 
 • Rendelkezik a szabványban lefektetett koncepcióra való teljes rálátással és a szabványt, mint útmutatót használja irányítási rendszerének meghatározására. 
 • Ismeri a szabvány szerinti implikációkat és alkalmazást amire cégének szüksége lesz 
 • A szabványt fejlesztési eszközként használja 
 • Tisztában van a rizikókkal és folyamatokkal amelyek hatással vannak a szervezetének képességére hogy megvalósítsa üzleti stratégiáját. 
 • Partnereit figyelemmel válassza meg (tanúsító szervezet/akkreditáló testület)

Milyen lépéseket kell követnem?

Alábbiakban 10 általános lépés található, amely végigkíséri a tanúsításhoz vezető úton:
 • Szerezzen be a szabványt. Szerezze be és olvassa el a szabvány másolt példányát, hogy megismerkedjen a követelményekkel. Ezután döntse el, hogy a tanúsítás / bejegyzés erre a szabványra megfelel-e a cége számára.
 • Tanulmányozza a szakirodalmat és programot. Nagy mennyiségű elérhető információ áll a rendelkezésére, melyet arra szántak, hogy segítse Önt a szabvány megértésében és beépítésében. Vegyük észre azt is, hogy az egyes szabványokhoz útmutatókat fejlesztettek, amelyek megmondják, hogy hogyan alkalmazzuk a követelményeket egy szervezetben (például az ISO / TS 9002 az ISO 9001 -hez, vagy ISO 14004 az ISO 14001-hez). Szánjon időt arra, hogy megvizsgálja mi az ami rendelkezésre áll, és melyik lehet a segítségére megvalósítási folyamatban.
 • Hívjon össze egy csapatot és határozza meg a stratégiát. Egy irányítási rendszer felvétele az egész szervezetének stratégiai döntése kell, hogy legyen. Döntő fontosságú, hogy az Ön felső vezetése részt vegyen a döntés hozási és alkotási folyamatban. Ők döntik el az üzleti stratégiát, melyet egy hatékony irányítási rendszer támogat. Ezen túl szükséges egy elkötelezett csapat, akik kiépítik és fejlesztik az irányítási rendszert.
 • Határozza meg a tréning szükségleteket. Az irányítási rendszer karbantartásáért és kiépítéséért felelős csapattagoknak ismerniük kell az alkalmazandó szabvány(okat) teljes részleteiben. Kurzusok, szakműhelyek és szemináriumok egész sora érhető el arra tervezve, hogy kielégítsék ezen szükségleteket. Nyílt tréning kurzusokat kínálunk szerte a világon. Több információért lépjen kapcsolatba a helyi DNV GL - Business Assurance irodával.
 • Tekintse át a szaktanácsadói opciókat. A független szaktanácsadók tudnak ajánlani egy kidolgozható, reális és költséghatékony stratégiai tervet a kiépítéshez.
 •  Fejlesszen ki az dokumentációját. Az Ön irányítási rendszere leírja cégének szabályzatait és működését. A dokumentáció tartalmazza a vonatkozó folyamatokat és egyéb dokumentált információkat, amelyek szükségesek az elvárások és az alkalmazott szabvány követelményeinek való megfeleléshez.   
 • Határozza meg, kezelje és dokumentálja folyamatait. Az irányítási rendszer kialakításának egy fontos lépése a szükséges folyamatok és kölcsönhatásaik meghatározása összhangban a stratégiai irányokkal, szabályokkal és célkitűzésekkel. Ezeknek a folyamatoknak a következő területeket kell lefedniük: 
  • termékek és szolgáltatások megvalósítása (működési folyamatok)
  • Vevők és érdekelt felek szükségleteinek és elvárásainak való megfelelés
  • Irányítási folyamatok, bele értve a a mérést, elemzést, fejlesztést és innovációt
 • Építse ki az irányítási rendszerét. A kommunikáció és tréningek kulcsfontosságúak a beépítésnél. A kiépítési fázis során a szervezete azon létrehozott eljárások és kapcsolódó kritériumok szerint fog működni, melyeket az irányítási rendszer hatékonyságának dokumentálására és bemutatására fejlesztettek ki.
 • Gondolkodjon egy előzetes értékelésen. Ön választhat irányítási rendszerének kiépítéséhez egy előzetes értékelést az adott tanúsító testülettől. Célja a nem-megfelelő területek vagy gyengeségek felderítése, és lehetővé teszi Önnek, hogy korrigálja ezen területeket mielőtt megkezdődne az akkreditált tanúsítási folyamat. A nem-megfelelőség azt jelenti, hogy az irányítási rendszereinek bizonyos területe nem áll összhangban a szabvány követelményeivel.
 • Válasszon egy tanúsító testületet. Az Ön üzleti kapcsolata a tanúsító testülettel éveket vesz majd igénybe, mivel a tanúsítást fenn kell tartani. Egy hatékony irányítási rendszerhez elengedhetetlen a folyamatos fejlődés. A DNV GL segít Önnek kihozni a maximum értéket a tanúsítási folyamatból; kiértékelve az erősségeket és a fejlesztési lehetőségeket. A felsővezetés számára ez a szervezet azon képességének továbbfejlesztését jelenti, hogy találkozzon a stratégiai célokkal. A társasági átvizsgálások korában elengedhetetlenül fontos, hogy feddhetetlen tanúsító testületet válasszon.

  Mikor Ön befejezte az irányítási rendszer kiépítését, felkészült a tanúsításra, és kiválasztotta a megfelelő tanúsító testületet, akkor kész arra, hogy elkezdődjön az akkreditált tanúsítási folyamat.

Miben segíthetünk?

Kapcsolat