Skip to content

A tanúsítási folyamat

Miért válasszuk az irányítási rendszer tanúsítást?

​Vállalatok napjainkban méretre való tekintet nélkül egyre növekvő igényekkel néznek szembe a jövedelmezőség, minőség és technológia terén egyaránt, mely hozzájárul a fenntartható fejlődéshez. Ahhoz, hogy vezetőként ezt a nyomást versenyelőnnyé változtassa, az üzleti folyamatokhoz igazított irányítási rendszert kell fejlesztenie és szisztematikusan használnia, hogy fenntartsa és növelje a vállalata átfogó teljesítményét.

A társadalom és a fogyasztók egyre inkább a zéró kockázati tolerancia felé mozdulnak el. Válaszul erre a hatóságok és intézmények szigorúbb és átfogóbb szabályozással, és részletesebb jelentési követelményekkel reagálnak. Ennek eredményeképpen a vállalatok arra kényszerülnek, hogy alkalmazkodjanak az új helyzetekhez, ahol minimum alapkövetelmény a jogszabályoknak és rendeleteknek való megfelelés. A kiváló vállalatok a versenystratégia részeként túllépnek a megfelelőségen. Üzleti és irányítási folyamataik alapvető elemévé válik a kockázatkezelés, amely által az élen járhatnak ebben a játékban. 

Irányítási rendszer a folyamatos fejlesztéshez  

A vállalatok folyamatokat és teljesítmény sztenderdeket fejlesztenek, hogy kézben tudják tartani azokat a kihívásokat amelyekkel szembenéznek. A legjobb megoldás az üzletek alapelvek integrálása az irányítási rendszerekbe. 

Néhány cég holisztikus megközelítéssel él; egyetlen rendszerbe ültetve a minőségi, környezeti, egészségi és biztonsági témákat. Azonban sok cég nem használja ki az irányítási rendszerek teljes értékét, hanem egyfajta eszközként tekintenek rájuk a status quo megőrzéséhez, inkább, mint eszközként, hogy kézben tartsák a változásokat és a fejlődést. Mégis egy hatékony irányítási rendszer biztosan értéket ad hozzá az üzlethez, a folyamatokat lényegesen jobban, olcsóbban és gyorsabban működtetve, ahogy a rendszer fejlődik és érik.

Azok a vállalatok, amelyek csak most kezdenek felkészülni a tanúsításra természetesen úgy is választhatnak, hogy egy időben csak egy rendszerrel kezdenek, és később integrálják azokat. 

A legfontosabb irányítási rendszer szabványok hangsúlyozzák a folyamatos fejlesztést. Egy irányítási rendszer bevezetése lehetőséget ad Önnek, hogy azon területek optimalizálására koncentráljanak, amelyekben Ön és az érdekelt felek érintettek.

Miért legyen tanúsított irányítási rendszere?

A "belépőjegy" a kereskedéshez gyakran elég erős motiváló tényező a tanúsításhoz. A másik oka lehet a szabályozási követelmények és a globalizáció igényei. Az érdekelt felek ragaszkodása a kifinomultabb folyamatokhoz, és a pontosabb elszámoltathatóság az üzleti magatartásban szintén indok lehet. Ezen esetekben a cégek az irányítási rendszerük független értékeléshez és tanúsításhoz folyamodnak, mint megfelelőség dokumentált eszközéhez. Azonban a legnyomósabb érv talán az lehet, hogy a felső-vezetés hozzáadott értéket lát egy elismert harmadik fél megbízása esetén, hogy az irányítási rendszerüket függetlenül vizsgálja, jelentés készüljön és dokumentálva az eredményeket kiállítsa a tanúsítást. A vezetésnek élen kell járnia és nem engedhetik meg maguknak az olyan incidenseket, melyeket az irányítás hiánya okoz érintve ezzel a presztízsértéküket. 


Manapság minden cég sokkal magasabb szintű vizsgálatnak van alávetve az érdekelt felek részéről.Az áttekinthetőség iránti igény, tekintettel arra, hogy milyen nyomot hagy környezetében, milyen biztonságosan irányítja a működési folyamatokat, milyen folyamatosan fejleszti a minőséget, egyike azoknak az igényeknek melyekkel az üzleti világ szembenéz.


Tehát a kommunikáció arról, hogy Ön milyen módon kezeli a rizikót kulcsfontosságú a bizalomépítésben és magabiztosságban. Egy irányítási rendszer kiépítése és tanúsítása elárulja az érdekelt feleknek, hogy elérkezett egy állomásra a folyamatos teljesítmény növelés rögös útján, tekintettel a minőségre, a környezetre és a biztonsággal kapcsolatos problémákra. A külső értékelés segíti a cégeket a stratégiák, működési folyamataik és szolgáltatási színvonaluk folyamatos fejlődésében. A megfelelő tanúsító testület megválasztása garantálja Önnek az objektív, harmadik fél általi értékelést és az irányítási rendszer tesztelését.

Tovább viszi Önt az egyszerű megfelelőségi tanúsítástól arra az útra, ahol a megközelítés kockázat alapú. Ráirányítva a figyelmet a legnagyobb kihívásokat jelentő kockázatokra, Ön learatja ennek gyümölcsét a folyamatos fejlődés útján.

Miben segíthetünk?

Kapcsolat