Food and beverage

GLOBALG.A.P IFA Gyümölcs és zöldség

GLOBALG.A.P. IFA Fruit-and-vegetables

Kapcsolat:

További információra van szüksége?

Igen.

Már tudja, mit keres?

Árajánlat kérése

A környezetvédelemhez hasonlóan az élelmiszer-biztonság is a mezőgazdasággal és az elsődleges előállítás kezdődik. A GLOBALG.A.P. egy olyan globálisan elismert szabvány, amelyet kifejezetten farmok számára dolgoztak ki.

A GLOBALG.A.P. olyan termékekre terjed ki, mint termesztett növények, nyersanyagok valamint állati eredetű élelmiszerek, így a Jó Mezőgazdasági Gyakorlatokat növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozó farmokon egyaránt lehet alkalmazni. A szabványon belül először a gyümölcsökre és a zöldségekre vonatkozó modult dolgozták ki, kifejezetten azokra a termékekre, amelyek lefedik az emberi fogyasztásra szánt elsődleges előállítás körét.

Mivel a fogyasztókat egyre jobban foglalkoztatja az élelmiszer-biztonság és a minőség, valamint az élelmiszertermelési folyamatok környezeti és társadalmi hatása, a fenntarthatóság a mezőgazdasági fejlesztés kulcsfogalmává vált. A legtöbb, a fogyasztók elvárásaira reagáló európai kiskereskedő fenntartható termékeket igényel. Ez gyakran kötelező előírás is azoknak a számára, akik be kívánnak lépni az ellátási láncba. 

Mi ez a szabvány? 

A GLOBALG.A.P. az a globálisan elismert szabvány, amelyet a mezőgazdasági termelők alkalmaznak termelési folyamataik során annak érdekében, hogy biztosítsák a végtermék minőségét és biztonságát a mezőgazdasági szektorban, illetve a termesztési tevékenységek fenntarthatóságát.

Az Integrált Farm Minőségbiztosítás (IFA) legutóbbi változata különböző modulokból áll, így egy általános modulból (teljesen farmalapú), három fő kategóriából (terményalapú, állatállomány-alapú és akvakultúra-alapú), valamint több meghatározott alkategóriából, amelyek köre a gyümölcstől és zöldségtől a tejtermékekig, a kombinálható terményektől a halakig terjed.

A Gyümölcs és Zöldség program a tanúsított termék teljes mezőgazdasági termelési folyamatára kiterjed, az ültetéstől egészen a fel nem dolgozott végtermékig. 

A GLOBALG.A.P IFA Gyümölcs és zöldség szabvány a következőkre koncentrál:

 • A farmerek és a fogyasztók biztonsága és jóléte
 • A termékek és a termelési nyilvántartások nyomonkövethetősége
 • Az agrokemikáliák hozzáadása minimális mértékű legyen
 • Integrált Terménykezelés (ICM)
 • Az erőforrások hatékony hasznosítása
 • Környezettudatosság
 • A helyi és nemzetközi szabályozások betartása

A GLOBALG.A.P. tanúsítás célja a Jó Gyakorlatok alkalmazásának részben történő igazolása a teljes termelési láncban. Összekapcsolódhat más olyan élelmiszer-biztonsági szabványokkal, mint a BRC és az IFS, a teljes ellátási lánc lefedése érdekében. 

Miért jó a tanúsítás a vállalkozásomnak?  

A fogyasztó egyre növekvő igénye a megbízhatóan biztonságos és fenntartható élelmiszerek iránt, a termelőnek az az igénye, hogy megfizethető árú élelmiszert állítson elő fenntartható módon, és a kiskereskedő igénye egy megbízható eszközre a beszállítói számára a tanúsítás alapvető motivációját jelenti. Az élelmiszertermelési útmutatások megosztása a termesztőkkel, az élelmiszertermelőkkel és a kiskereskedőkkel - annak a leírása, hogyan termesztik az élelmiszert és mit használnak fel annak előállításához - mindezek fontos hozzájárulást jelentenek ahhoz a harmonizáláshoz, amely a világos és átlátható folyamatok eléréséhez szükséges. Mindennek számos előnye van a farmerek számára:

 • Jobb és könnyebb hozzáférés a piachoz
 • Világos megállapodások a kiskereskedőkkel
 • Több lehetőség a tisztességes versenyre
 • Lehetséges mennyiségi és minőségi javulás
 • A hosszú távú termelési költségek lehetséges csökkentése
 • A termelési folyamatok és a jogi kérdések hatékonyabb kezelése
 • Erősebb elkötelezettség a javításra

Hogyan tudok felkészülni a tanúsításra?  

Fontos, hogy Ön és a cége is legyen pozitív, elkötelezett, és állapítson meg egyértelmű célértékeket a bevezetésre és az értékelésre. Ahhoz, hogy felkészüljön a tanúsításra, meg kell ismernie a GLOBALG.A.P. szabványt. 

A szabvány ismerete segít a következőkben:

 • Világos párbeszéd a felvásárlókkal: A farmerek és a felvásárlók közötti konzultáció a minőségről és a mennyiségről megkönnyíti az együttműködést és támogatja a megfelelést a meghatározott követelményeknek
 • Annak az ismerete, hogy milyen tudás és szakértelem szükséges, ha kell, szakértők és tanácsadók támogatását is felhasználva
 • A termelés megtervezése: A termelési műveleteket meg lehet úgy tervezni, hogy megfeleljenek a szabvány előírásainak
 • Az inputok kezelése: A termelési folyamatok minden inputját a szabvány előírásai alapján értékelik
 • A termények kezelése a farmon: a biztonság, a törvényesség és a minőség megőrzése
 • Beruházás a farmba: A berendezések megfelelő karbantartása, a hulladék ártalmatlanításának kezelése, képzés az alkalmazottak számára, minőségi és biztonságos munkakörnyezet fenntartása
 • Nyilvántartás: Mérföldkő a GLOBALG.A.P. bevezetésében és a nyomonkövethetőség alapfeltétele

A DNV - Business Assurance egy független tanúsító testület. A megfelelő tanúsítási szolgáltatásokat kínáljuk a GLOBALG.A.P IFA Gyümölcs és zöldség szabványhoz.​

Kapcsolat:

További információra van szüksége?

Igen.

Már tudja, mit keres?

Árajánlat kérése

Related services you might find interesting: