Skip to content

IFS Nemzetközi Élelmiszer Szabvány

A Nemzetközi Élelmiszer Szabvány (IFS) egy közös élelmiszer-biztonsági szabvány, amely egységes értékelési rendszert alkalmaz a beszállítók minősítésére és kiválasztására. Segíti a kiskereskedőket termékeik élelmiszer-biztonsági láncának fenntartásában és figyelemmel kíséri a kiskereskedő saját márkaneve alatt forgalmazott élelmiszer termékek minőségi szintjét.

A közös szabvány megléte és a beszállítók minőségi szintjének az egységes értékelési módja csökkenti a második fél által végzett auditálás szükségességét. A kiskereskedő számára az ellátási lánc-menedzsment konzisztensebb és hatékonyabb lesz. Csökkenti az eljárás általános költségeit és növeli a biztonságot a vevők, a beszállítók és a fogyasztók számára.

 

Nem csak belépőjegyet jelent a kiskereskedőkkel folytatott kereskedelembe, de arra is lehetőséget ad, hogy demonstrálják elkötelezettségüket az élelmiszer-biztonság, a minőség, a törvényesség és a javítás érdekében végzett folyamatos munka iránt. 

 

Mi az IFS szabvány? 

Az IFS kis- és nagykereskedők sajátmárkás élelmiszer termékeinek auditálására vonatkozó nemzetközi szabvány. A nagy olaszországi kereskedelmi szövetségek is támogatják.

Az IFS szabvány az élelmiszer-feldolgozás minden lépésénél érvényes a beszállítókra a mezőgazdasági szakasz után. A követelmények kapcsolódnak a minőségirányítási rendszerhez és a HACCP (Veszélyelemzés és Kritikus Ellenőrzőpontok) rendszerhez, amelyet részletes előfeltétel-programok támasztanak alá, melyek részét képezik a GMP (Jó Gyártási Gyakorlat), a GLP (Jó Laboratóriumi Gyakorlat) és a GHP (Jó Higiéniai Gyakorlat) követelményrendszereknek. Az IFS megfelel a CIES által kidolgozott Globális Élelmiszer-biztonsági Kezdeményezés kritériumainak. 

Miért jó az IFS tanúsítás a vállalkozásomnak? 

A legfontosabb európai kiskereskedők előírják az ellátási láncukban lévő beszállítóik számára az IFS tanúsítást. De az IFS egy nemzetközi szabvány, amelyet Európán kívüli beszállítókra is lehet alkalmazni.

A szabvány a következőket teszi lehetővé az Ön szervezete számára:

  •       Bizonyítani tudja az elkötelezettségét, ha pedig valamilyen élelmiszer-biztonsági incidens történik, jogilag is védheti magát a „kellő gondosság” fogalma alapján.*
  •       Felépíthet és működtethet egy olyan irányítási rendszert, melynek révén jobban eleget tud tenni az élelmiszer-minőség/biztonsági követelményeknek és a jogszabályoknak, különösen tekintettel azoknak az országoknak a jogszabályaira, ahol a készterméket fogyasztani fogják.
  •       Eszközt kap az élelmiszer-biztonsági teljesítmény javítására, és képes lesz az élelmiszer-biztonsági teljesítmény hatékony figyelésére és mérésére.
  •       Megkönnyíti a keletkező hulladék mennyiségének csökkentését, a termékek átalakítását és visszahívását.

Hogyan tudok felkészülni a tanúsításra? 

Azok a cégek, amelyek jól terveznek, gyakran előnyhöz jutnak és jobban fel tudnak készülni a tanúsításra. Fontos, hogy Ön és a cége is legyen pozitív, elkötelezett, és állapítson meg egyértelmű célértékeket a bevezetésre és az értékelésre. 

Ez a következőket foglalja magában:

  •       Minőségbiztosítási rendszer létrehozása.
  •       A jogszabályi követelmények azonosítása.
  •       A konkrét élelmiszer-biztonsági veszélyek és a megfelelő ellenőrzési intézkedések azonosítása és dokumentálása (HACCP rendszer).
  •       Az alkalmazandó Jó Gyártási Gyakorlat/Jó Higiéniai Gyakorlat azonosítása, beleértve a kártevőirtási programokat, a berendezéseket és az épület-karbantartási programot, a takarítás és a rendtartást, valamint minden konkrét szabvány előírásait.
  •       Minden szükséges strukturális javítás végrehajtása.

 

* Az a képesség, hogy bizonyítani tudjuk: minden ésszerű intézkedést megtettünk az incidens elkerülése érdekében.

More information

  Towards a Safe and Sustainable Food Supply Chain

Towards a Safe and Sustainable Food Supply Chain

Download our flyer

  IFS International Food Standard

IFS International Food Standard

Download our flyer

 

Food safety management training

 

Global Food Safety Initiative

Visit the GFSI site