Skip to content

GLOBALG.A.P IFA Gyümölcs és zöldség

A környezetvédelemhez hasonlóan az élelmiszer-biztonság is a mezőgazdasággal és az elsődleges előállítás kezdődik. A GLOBALG.A.P. egy olyan globálisan elismert szabvány, amelyet kifejezetten farmok számára dolgoztak ki.

A GLOBALG.A.P. olyan termékekre terjed ki, mint termesztett növények, nyersanyagok valamint állati eredetű élelmiszerek, így a Jó Mezőgazdasági Gyakorlatokat növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozó farmokon egyaránt lehet alkalmazni. A szabványon belül először a gyümölcsökre és a zöldségekre vonatkozó modult dolgozták ki, kifejezetten azokra a termékekre, amelyek lefedik az emberi fogyasztásra szánt elsődleges előállítás körét.

Mivel a fogyasztókat egyre jobban foglalkoztatja az élelmiszer-biztonság és a minőség, valamint az élelmiszertermelési folyamatok környezeti és társadalmi hatása, a fenntarthatóság a mezőgazdasági fejlesztés kulcsfogalmává vált. A legtöbb, a fogyasztók elvárásaira reagáló európai kiskereskedő fenntartható termékeket igényel. Ez gyakran kötelező előírás is azoknak a számára, akik be kívánnak lépni az ellátási láncba. 

Mi ez a szabvány? 

A GLOBALG.A.P. az a globálisan elismert szabvány, amelyet a mezőgazdasági termelők alkalmaznak termelési folyamataik során annak érdekében, hogy biztosítsák a végtermék minőségét és biztonságát a mezőgazdasági szektorban, illetve a termesztési tevékenységek fenntarthatóságát.

Az Integrált Farm Minőségbiztosítás (IFA) legutóbbi változata különböző modulokból áll, így egy általános modulból (teljesen farmalapú), három fő kategóriából (terményalapú, állatállomány-alapú és akvakultúra-alapú), valamint több meghatározott alkategóriából, amelyek köre a gyümölcstől és zöldségtől a tejtermékekig, a kombinálható terményektől a halakig terjed.

A Gyümölcs és Zöldség program a tanúsított termék teljes mezőgazdasági termelési folyamatára kiterjed, az ültetéstől egészen a fel nem dolgozott végtermékig. 

A GLOBALG.A.P IFA Gyümölcs és zöldség szabvány a következőkre koncentrál:

 • A farmerek és a fogyasztók biztonsága és jóléte
 • A termékek és a termelési nyilvántartások nyomonkövethetősége
 • Az agrokemikáliák hozzáadása minimális mértékű legyen
 • Integrált Terménykezelés (ICM)
 • Az erőforrások hatékony hasznosítása
 • Környezettudatosság
 • A helyi és nemzetközi szabályozások betartása

A GLOBALG.A.P. tanúsítás célja a Jó Gyakorlatok alkalmazásának részben történő igazolása a teljes termelési láncban. Összekapcsolódhat más olyan élelmiszer-biztonsági szabványokkal, mint a BRC és az IFS, a teljes ellátási lánc lefedése érdekében. 

Miért jó a tanúsítás a vállalkozásomnak?  

A fogyasztó egyre növekvő igénye a megbízhatóan biztonságos és fenntartható élelmiszerek iránt, a termelőnek az az igénye, hogy megfizethető árú élelmiszert állítson elő fenntartható módon, és a kiskereskedő igénye egy megbízható eszközre a beszállítói számára a tanúsítás alapvető motivációját jelenti. Az élelmiszertermelési útmutatások megosztása a termesztőkkel, az élelmiszertermelőkkel és a kiskereskedőkkel - annak a leírása, hogyan termesztik az élelmiszert és mit használnak fel annak előállításához - mindezek fontos hozzájárulást jelentenek ahhoz a harmonizáláshoz, amely a világos és átlátható folyamatok eléréséhez szükséges. Mindennek számos előnye van a farmerek számára:

 • Jobb és könnyebb hozzáférés a piachoz
 • Világos megállapodások a kiskereskedőkkel
 • Több lehetőség a tisztességes versenyre
 • Lehetséges mennyiségi és minőségi javulás
 • A hosszú távú termelési költségek lehetséges csökkentése
 • A termelési folyamatok és a jogi kérdések hatékonyabb kezelése
 • Erősebb elkötelezettség a javításra

Hogyan tudok felkészülni a tanúsításra?  

Fontos, hogy Ön és a cége is legyen pozitív, elkötelezett, és állapítson meg egyértelmű célértékeket a bevezetésre és az értékelésre. Ahhoz, hogy felkészüljön a tanúsításra, meg kell ismernie a GLOBALG.A.P. szabványt. 

A szabvány ismerete segít a következőkben:

 • Világos párbeszéd a felvásárlókkal: A farmerek és a felvásárlók közötti konzultáció a minőségről és a mennyiségről megkönnyíti az együttműködést és támogatja a megfelelést a meghatározott követelményeknek
 • Annak az ismerete, hogy milyen tudás és szakértelem szükséges, ha kell, szakértők és tanácsadók támogatását is felhasználva
 • A termelés megtervezése: A termelési műveleteket meg lehet úgy tervezni, hogy megfeleljenek a szabvány előírásainak
 • Az inputok kezelése: A termelési folyamatok minden inputját a szabvány előírásai alapján értékelik
 • A termények kezelése a farmon: a biztonság, a törvényesség és a minőség megőrzése
 • Beruházás a farmba: A berendezések megfelelő karbantartása, a hulladék ártalmatlanításának kezelése, képzés az alkalmazottak számára, minőségi és biztonságos munkakörnyezet fenntartása
 • Nyilvántartás: Mérföldkő a GLOBALG.A.P. bevezetésében és a nyomonkövethetőség alapfeltétele

A DNV - Business Assurance egy független tanúsító testület. A megfelelő tanúsítási szolgáltatásokat kínáljuk a GLOBALG.A.P IFA Gyümölcs és zöldség szabványhoz.​

More information

  GlobalG.A.P IFA Fruit and Vegetables

GlobalG.A.P IFA Fruit and Vegetables

Download our flyer.

  Training

Training

Relevant insight in an active learning environment.

  Your added value

Your added value

Find out more on the digital customer experience.

  Global Food Safety Initiative

Global Food Safety Initiative

Visit the GFSI site