Skip to content

ISO 14001 - Környezetközpontú irányítási rendszer

Bizonyítsa környezetvédelmi elkötelezettségét

Az ISO 14001 a leginkább elismert nemzetközi környezetközpontú irányítási rendszer. Világszerte alkalmazzák. Az ISO 14001 jellege miatt alkalmazható az üzleti szektorok, tevékenységi körök és tevékenységek teljes palettájára. Egy valóban univerzális szabvány, ami az egyik nagy előnye. Olyan keretrendszert biztosít, amelyen keresztül egy szervezet javíthatja környezeti teljesítményét a környezetgazdálkodási politikájában vállalt elkötelezettségeinek megfelelően.  

A szabvány meghatározza azokat a követelményeket, amelyeket teljesíteni kell a következő szándékolt kimenetelek eléréséhez:

  • A saját tevékenységek, termékek és szolgáltatások környezetvédelmi vonatkozásainak és a velük járó környezeti hatásoknak az azonosítása és megértése.
  • Annak a megértése, hogyan lehet kezelni a jelentős tényezőket, bevezetni a szükséges ellenőrző mechanizmusokat és világos célokat tűzni ki a környezetvédelmi teljesítmény javítása érdekében.
  • A környezetvédelmi politika és célok kidolgozása.
  • Annak a kötelezettségüknek a kezelése, hogy eleget tegyenek a vonatkozó jogszabályi követelményeknek és más, az érintettek felé vállalt kötelezettségeknek, és rendszeresen ellenőrizzék a szabálybetartás állapotát.
  • Az irányítási rendszer folyamatos javítása a környezetvédelmi teljesítmény fejlesztése érdekében.

Az ISO 14001-et úgy alakították ki, hogy kompatibilis legyen, illetve harmonizáljon más elismert irányítási rendszer szabványokkal, így az ISO 9001-gyel. Ezért ideálisan integrálható a meglévő irányítási rendszerekbe és folyamatokba. 

Miért jó a tanúsítás a vállalkozásomnak?

Az ISO 14001-nek számos potenciális előnye van, de a legjelentősebb és leginkább kézzelfogható előnyök azok, amelyek képessé teszik az Ön szervezetét a következőkre:

  • Környezetirányítási rendszer kiépítése és működtetése egy jól definiált és átlátható keretrendszeren belül, amely egyúttal rugalmasan alakítható az Önök üzleti szükségletei és elvárásai szerint. 
  • Eszközt kap a környezetvédelmi teljesítmény javítására illetve arra, hogy hatékonyan tudja figyelemmel kísérni és mérni a környezetvédelmi teljesítményt.
  • Megkönnyíti a szennyezés, a hulladékkeletkezés mérséklését, illetve csökkenti annak a valószínűségét, hogy nemkívánatos anyagok jussanak ki a környezetbe. Ez magában foglalja a termékkel kapcsolatos hatásokat, figyelembe az életciklus szempontját.
  • Javítsa erőforrásai kezelését, beleértve az energia felhasználást, ami egyben azt is jelentheti, hogy csökkennek az üzletvitel költségei.
  • Jobban eleget tud tenni a környezetvédelemmel kapcsolatos jogszabályi kötelezettségeknek és vállalati előírásoknak.

Hogyan tudunk Önnek segíteni? 

A tanúsításhoz be kell vezetnie egy hatékony, a szabvány követelményeinek megfelelő környezetirányítási rendszert.

A DNV - Business Assurance egy független, akkreditált tanúsító testület. Megfelelő képzést és tanúsítási szolgáltatást nyújtunk az Önök környezetirányítási rendszeréhez. Tekintse meg, hogyan indulhat el a tanúsításhoz vezető úton.

További információ

  ISO 14001:2015 - Szabvány útmutató

ISO 14001:2015 - Szabvány útmutató

Töltse le ezt az anyagot a szabvány megértéséhez. (angol)

  ISO 14001: 2015 - Önértékelés

ISO 14001: 2015 - Önértékelés

A felkészültség ellenőrzési lista a követelményeknek megfelelően. (angol)

  Fenntartható üzleti teljesítmény építése?

Fenntartható üzleti teljesítmény építése?

Rövid útmutató a fenntarthatóságról (angol)

  ISO 14001

ISO 14001

Töltse le a szórólapunkat (angol)

 

Risk Based Certification

Fenntartható irányítási rendszer (angol)

 

ISO 14000 - Környezetközpontú irányítási rendszer az iso.org -on

 

eAdvantage

Jenetkezzen be az Ön ügyfél területére (globál)

 

Nézőpont - ügyfeleink közössége

Betekintés a globális felméréseinkbe. Vitassák meg a legjobb iparági gyakorlatokat és trendeket a DNV és az iparági érdekcsoportok szakértőivel.

 

Keresse meg helyi irodáját