Skip to content

ISO 37001

Megvesztegetés elleni irányítási rendszer

Az ISO 37001-et úgy alakították ki, hogy segítséget nyújtson bármilyen típusú szervezet számára a megvesztegetés ellenes irányítási rendszer létrehozásához, megvalósításához, karbantartásához és fejlesztéséhez a vonatkozó jogszabályoknak és a legjobb gyakorlatoknak megfelelően.

A szabvány kizárólag a megvesztegetéssel foglalkozik, a korrupció egyéb formáit, például a csalást vagy a pénzmosást nem érinti, bár a szervezetek dönthetnek úgy, hogy bevonják ezt is az irányítási rendszerükbe. 

A megvesztegetéshez és a korrupció egyéb formáihoz kapcsolódó kockázatok kezelése elengedhetetlen ahhoz, hogy a szervezetek kereskedelmi szempontból sikeresek lehessenek a fenntartható társadalomban. Az ISO 37001 tanúsítás hatékony eszköz lehet abban, hogy biztosítsa az érdekelt feleket, hogy Önök megfelelő intézkedéseket hoztak a vesztegetések ellen. Az ISO minősítés természete segít abban, hogy folyamatosan javítsa ezen erőfeszítéseit.

Mivel foglalkozik az ISO 37001:

  • megvesztegetés a szervezet vagy annak személyzete vagy üzlettársa által, a szervezet nevében vagy annak érdekében.
  • a szervezet, vagy annak személyi állománya vagy üzlettársának megvesztegetése a szervezet tevékenységével kapcsolatban.

ISO 37001 követelménye a tanúsításhoz

A szabvány előírja, hogy a szervezetek egy sor intézkedést és szabályozást hajtsanak végre ésszerű és arányos módon a vesztegetés megelőzése, felderítése és kezelése érdekében.. Ilyen intézkedések a következők:

  • Megvesztegetés elleni politika
  • Vezetői szerepvállalás és felelősség
  • Személyzeti kontrollok és képzés
  • Kockázatértékelés
  • Projektek és üzlettársak átvilágítása
  • Pénzügyi, kereskedelmi és szerződéses ellenőrzések
  • Jelentés, figyelemmel kísérés, nyomozás és felülvizsgálat
  • Javító intézkedések és folyamatos fejlesztés

Az ISO 37001 általi tanúsítás támogatja a megvesztegetés elleni irányítási rendszerrel végzett munkáját azáltal, hogy igazolja azt, hogy a fenti követelményeket kezelik, hogy a szükséges ellenőrzéseket mind a saját szervezetében, mind az egész értékláncban érvényesítik, és hogy a vállalat megfelelő és arányos eljárásokkal rendelkezik a megvesztegetések aktív megakadályozására. 

Az ISO 37001 tanúsítvány azonban nem garantálja azt, hogy megvesztegetés nem fordulhat elő szervezetben. Igazolja, hogy rendelkezik megvesztegetés elleni irányítási rendszerrel az ilyen helyzetek megelőzésére.  


A DNV egy akkreditált tanúsító szervezet az ISO 37001 tanúsítására, amely a szabványnak megfelelően globális tanúsítási szolgáltatásokat nyújt.

További információ

  ISO 37001

ISO 37001

Megvesztegetés elleni irányítási rendszer