Skip to content

ISO 22000

Az ISO 22000 élelmiszerbiztonság irányítási rendszer szabvány révén bármelyik, az élelmiszerláncban közvetlenül vagy közvetetten részt vevő vállalat azonosíthatja a vonatkozó kockázatokat és hatékonyan kezelheti azokat.

Az élelmiszer-biztonsági hiányosságok megelőzése és a jogszabályi megfelelés felmérése segíthet megőrizni az Önök márkájának jó hírnevét. Egy ISO 22000-nak megfelelő élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer bevezetése megváltoztatja a cégének megközelítését, a visszamenőleges minőségvizsgálatról a megelőző gondolkodásmód irányába. A vállalatoknak szigorú követelményeknek kell megfelelniük, amelyeket a jogalkotók, az ügyfelek és a fogyasztók rónak rájuk azért, hogy minden időben garantálhassák a biztonságos termelési folyamatokat. Egy hatékony, az Önök folyamataihoz igazított élelmiszerbiztonság irányítási rendszer segít az élelmiszer-biztonsági hiányosságok megelőzésében, az ezekkel kapcsolatos költségek kiküszöbölésében, és javítja a jogszabályi megfelelés megbízhatóságát. A tudatos kockázatkezelés iránti elkötelezettség lesz az Önök egyik fő versenyelőnye. 

Mit jelent az ISO 22000 szabvány?    

Az ISO 22000 szabványt úgy alakították ki, hogy kompatibilis legyen, illetve harmonizáljon más elismert nemzetközi irányítási rendszer szabványokkal, így az ISO 9001-gyel. Ideálisan integrálható a meglévő irányítási rendszerekbe és folyamatokba. 

Az ISO 22000 alkalmazható minden olyan szervezetre, amely közvetlenül vagy közvetve részt vesz az élelmiszer értékláncban. Mindez magában foglalja a csomagoláshoz használt mosószerek gyártóit, a takarítási szolgáltatókat, a kártevőirtókat és az ipari mosodai szolgáltatókat. Lehetőséget ad arra, hogy felmérjék és igazolják a termék élelmiszer-biztonsági megfelelőségét, illetve igazolják, hogy ellenőrzés alatt tartják az élelmiszer-biztonsági veszélyforrásokat. Ez a szabvány garantálja az élelmiszer-biztonságot a farmtól egészen a fogyasztó tányérjáig, a következő általánosan elismert kulcselemekre alapozva:

 • Interaktív kommunikáció: Innovatív és nélkülözhetetlen kockázatkezelési tényező. Strukturált információáramlás minden irányban, belül és kívül egyaránt. Garantálja a veszélyforrások hatékony ellenőrzését.
 • Rendszerirányítás: A rendszer elemei közötti interakció ellenőrzése garantálja a rendszer hatékonyságát és eredményességét.
 • Előzetesen szükséges programok: A Jó Gyártási Gyakorlatok, a Jó Higiéniai Gyakorlatok, a Jó Mezőgazdasági Gyakorlatok, beleértve pl. a berendezések és az épületek karbantartási programjait és eljárásait valamint a kártevőirtási programokat, alkotják azokat az oszlopokat, amelyeken a HACCP (Veszélyelemzés és Kritikus Ellenőrzőpontok) rendszere nyugszik.
 • A HACCP alapelvei: A biztonságos termelési folyamatok megtervezésének alapvető módszertana, amelyek minden egyes vállalat számára lényegesek, szükségtelen bürokrácia nélkül

Miért jó a tanúsítás a vállalkozásomnak?   

Az ISO 22000-nek számos potenciális előnye van, ezek közül a legjelentősebb az élelmiszer-biztonsági teljesítmény kézzelfogható és bizonyítható javulása és a fokozott jogszabályi megfelelés.

Az ISO 22000 szabvány a következőket teszi lehetővé az Ön szervezete számára:

 • Egy élelmiszerbiztonság irányítási rendszer kiépítése és működtetése egy jól definiált és átlátható keretrendszeren belül, amely rugalmasan alakítható az Önök üzleti szükségletei és elvárásai szerint.
 • Annak a megértése, hogy mik a valódi kockázatok a fogyasztók és az Önök cége számára.
 • Eszközt kap az élelmiszer-biztonsági teljesítmény javítására, és képes lesz az élelmiszer-biztonsági teljesítmény hatékony figyelésére és mérésére.
 • Jobban eleget tud tenni az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos jogszabályi kötelezettségeknek és vállalati előírásoknak

A szabvány szerinti tanúsítás hatékony eszközt bocsát vállalata rendelkezésére az érintettekkel és más érdekelt felekkel folytatandó kommunikációhoz. Fontos eleme az élelmiszerbiztonság iránti elkötelezettség bizonyításának a vállalatirányításban, a vállalati felelősségben és a pénzügyi beszámolási követelményekben.  

Hogyan tudok felkészülni a tanúsításra?   

Az ISO 22000-ben leírt folyamat a következő lépéseket tartalmazza::

 • A várhatóan bekövetkező élelmiszer-biztonsági veszélyforrásoknak az azonosítása, kiértékelése és ellenőrzése, hogy megóvják a fogyasztókat mindenféle, közvetett vagy közvetlen egészségkárosodástól.
 • A megfelelő információk kommunikálása az egész élelmiszerláncban a termékkel kapcsolatos biztonsági kérdésekről
 • Tájékoztatás nyújtása az élelmiszer-biztonsági rendszer fejlesztéséről, telepítéséről és frissítéséről a szervezet egészében
 • Az élelmiszerbiztonság irányítási rendszer rendszeres kiértékelése, szükség esetén frissítése, hogy lefedje a vállalat tényleges tevékenységeit, naprakész információk az élelmiszer-biztonsági veszélyforrásokról.

Egy élelmiszerbiztonság irányítási rendszer kidolgozása, bevezetése és tanúsítása folyamatos utazást jelent, amelynek egyik eleme a független auditálás.

More information

  ISO 22000

ISO 22000

Download our flyer.

  Training

Training

Relevant insight in an active learning environment.

  Your added value

Your added value

Find out more on the digital customer experience.

 

Transition to ISO 22000:2018

Food safety management

 

Global Food Safety Initiative

Visit the GFSI site